Тайните на френските макарони

Тайните на френските макарони

Нежни, и деликатни, френските макарони вероятно са един от най-известните и скъпи френски десерти. Сладката приготвена на базата на целувка се предлага в много вкусове и цветове - от класически солен карамел през лавандула и мед до вдъхновяващите диви смокини и гъши дроб.

Макароните са познати в Европа още през Средновековието. По онова време макаронът бил малка сладка от бадеми, яйчен белтък и захар, отвън  хрупкава  отвътре мека. Макар че французите поемат заслугата за макароните, Катрин дьо Медичи най-вероятно е донесла макарона във Франция през 16-ти век от Италия, където през VIII век деликатните сладки се произвеждат във венециански манастири.

Въпреки това ролята на Франция в историята на макароните не бива да се подценява, тъй като това е мястото, където сладкарството става масово популярно. Първата писмена рецепта на макароните се появява във Франция през 17-ти век.

Френският макарон е един от най-трудните за приготвяне десерти, тъй като може лесно да се деформира и да се счупи по време на печене.

Макаронът, какъвто го познаваме днес, съставен от две уникално изглеждащо бисквитки, съчетани с ароматет пълнеж, е създаден и популялизиран във френската столица. През 30-те години на 20-ти век, парижките сладкари представят  света на „Macaron Parisien“, който е специално популяризиран от Ladurée. Тази известна компания е създадена през 1862 г. от  Луи-Ърнест Ладуре.

Макаронът  претърпява непрекъснат процес на преоткриване и възникване на нови форми, вкусове и цветове, днес дори може да бъде приготвен с аромат на босилек или тайландско къри.

Макаронът се  разпространява по целия свят, отчасти благодарение и на филма на София Копола от 2006г. - Мария Антоанета, където  кралицата е заобиколена от пищни пирамиди от многоцветни макарони (предоставени от Maison Ladurée).

И накрая, но не и по важност,  дори има специален ден от годината посветен на макароните - 20 март, за първи път се отбелязва и представя през 2005 г. от Pierre Hermé, друга известна френска сладкарница.